Spora Yeni Başlayanlar İçin Egzersiz

evde Egzersiz hareketleri yapmak için mavi egzersiz matı ve mor dambıl kullanan sporcu.

Dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde birçok kişi spor salonlarının kapanması, park ve bahçelere gelen yasaklarla birlikte evde egzersiz yapmaya başladı. Peki güne ne gibi egzersiz hareketleriyle başlayabilir, vücut aktivitenizi üst seviyeye çıkarabilir ve fit bir görünüme sahip olabilirsiniz? Evinizde hangi egzersiz aletleriyle spor yapabilirsiniz? tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

 

Egzersiz Nedir?

 

Egzersiz, belli bir alanda istikrarlı bir şekilde yapılan vücut aktiviteleridir. Kalp sağlığını korumak, iskelet sistemini güçlendirmek, kilo vermek, zinde hissetmek gibi amaçlarla yapılır. Egzersiz yapmak ruh sağlığını olumlu yönde etkileyip depresyon riskini azaltır. Vücut sağlığınız için önemlidir ve daha konforlu bir yaşam geçirmenizi sağlayan aktivitelerdir. 

 

Evde Egzersiz Hareketlerine Başlamadan Önce Bilinmesi Gereken Detaylar

 

•    Egzersizlere başlamadan önce ısınma ve esneme hareketleri yapmak vücut sağlığı açısından çok önemlidir. Bu hareketler sayesinde kaslar ısınır ve vücut esneyerek; sakatlanma, kaslarda zedelenme gibi sorunlar en aza iner.

 

•    Egzersiz yapmaya uygun kıyafetler tercih edilmelidir. 

 

•    1 haftada 5 kilo verdiren egzersiz programı gibi uygulamalardan ziyade sporu yaşam felsefesi haline getirip, istikrarlı olmanızı sağlayacak bir egzersiz programı oluşturulmalıdır. 

 

•    Eğer birtakım rahatsızlıklarınız varsa evde spor egzersizleri yapmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

 

Evde Kullanılabilecek Egzersiz Aletleri

 

Evde egzersiz aletleri kullanırken yaşam alanınızı kısıtlamayacak boyutlarda olmalıdır. Yapacağınız egzersizlere uygun ekipmanlarla çalışmanız, harcadığınız efora değer sonuçlar getirecektir.

 

•    Egzersiz matı, evde olmazsa olmaz denilebilecek egzersiz ekipmanlarından biridir. 

 

•    Egzersiz bandıyla birçok verimli hareketi yapabilir, kaslarınızı daha güçlü ve sıkı hale getirebilirsiniz. 

 

•    Size uygun kilolarda dambıl’lar kullanabilir, aerobik tahtasıyla aerobik egzersizi yapabilirsiniz.

 

•    Pilates topu, pilates çemberi ile evde kolay ve verimli bir şekilde pilates yapabilirsiniz.

 

•    Kondisyon bisikleti ve yürüyüş bandıyla kalbiniz için yararlı  yapabilirsiniz. 

 

Söz konusu egzersiz aletleriyle evinizde konforlu ve minimal bir spor salonu oluşturabilirsiniz.

 

Ekipmansız Egzersiz Hareketleri

 

 

Squad: 

 

Vücuda istenildiği gibi form kazandıran, özellikle yağ yakmak isteyenler için ilk tercih olan squad; kalçaları, üst bacak ve karın kaslarını çalıştıran oldukça etkili bir harekettir. Squad yaparken baş, boyun, omurga dik olmalıdır. Ayak tabanları yere düz ve sağlam basmalıdır. Ayaklarınızı omuz hizasında açıp dik formda çömelmelisiniz. Ayaktayken nefes alınmalı çömelirken ise nefes verilmelidir. Egzersiz yaparken nefesin doğru kullanımı efor açısından oldukça önemlidir.

 

Plank: 

 

Yere yüzüstü uzanıp dirsekleriniz ve parmak uçlarınızın üzerinde gücünüzü toparlamalısınız. Bu egzersiz hareketini yaparken sırtınız dümdüz olmalıdır. Hareket sırasında kaslarınız çalışmaya başlayacağı için başlarda zorlanıyor olmanız normaldir. 

 

Şınav: 

 

Vücudu bütünüyle çalıştıran egzersizlerden biri olan şınavda öncelikle plank pozisyonu alınır. Eller omuz hizasından bir tık daha geniş açılır, ayaklar birleştirilir ve parmak uçarından yardım alınır. Sırt dümdüz hale getirilir ve daha sonra 90 dereceden biraz az açıyla dirsekler arkaya kırılıp vücut indirilip kaldırılır. Bu egzersizle karın kasları, omuz kasları, bütün kol kasları çalışır. Bütün egzersizlerde olduğu gibi şınavda da nefesi kontrol etmek, nefes ile tempoyu ayarlamak önemlidir.

 

Hedeflediğiniz sonuca ulaşmak ve dinamik bir vücut istiyorsanız; spor egzersizlerini hayatınızın bir parçası haline getirmeli, istikrarlı olup oluşturduğunuz programa uymalısınız. Egzersizlerinizi programınıza setler halinde eklemeli, vücut direnciniz arttıkça setlerinizi de arttırmalısınız. Olumsuz durumlardan etkilenmemeli, spor salonlarına bağlı kalmamalı ve evinizde konforlu alanlar oluşturmalısınız. 

 

Egzersizleriniz sırasında baş dönmesi, göz kararması gibi durumlar yaşıyorsanız mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Hamilelik gibi özel durumlarınız var ise doktorunuzun önerdiği egzersizleri yapmalı kesinlikle bilinçsizce hareket etmemelisiniz. Evde egzersiz yaparken de kendinizi aşırı çok zorlamamaya özen göstermelisiniz. 

 

Evde egzersiz yaparken ihtiyacınız olan spor malzeme ekipmanlarına https://www.sahilspor.com aracılığı ile hemen ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: .
Temmuz 11, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR